Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Sederová večeře 13. dubna 2017

17. 4. 2017

Sederová večeře 13. dubna 2017

 

Sounáležitostí času, kdy se konají svátky Pesachu, židovského svátku, a prolnutí křesťanských velikonoc, které v tomto roce slavila jak západní církev a církev pravoslavná ve stejné dny, jsme si nemohli nechat ujít tuto jedinečnou příležitost a na farním úřadě CČSH v Příbrami jsme na Zelený čtvrtek připravili hostinu, která má svůj základ v Sederové večeři, tj. večeři Nekvašených chlebů v judaismu. 

Sestra farářka nás svým slovem provedla po smyslu této večeře, upozornila na jednotlivé chody a jejich význam, ke kterému každý účastník večeře přečetl konkrétní biblický text.

Snad shodou náhod se nás u stolu sešlo dvanáct. Stejně tak, jako svého času stoloval Ježíš se svými učedníky. Podávali jsme si nekvašený chléb, který jsme společně lámali, pečenou rybu a hovězí (z býka) rosbeef, hořké byliny jako je pampelička, rukola, aj. ovoce, zeleninu, vejce, med a mléko, oříšky, sýr, aj.

Náš stůl nebyl nikterak chudý, ba naopak bylo jídla dosti pro toho, kdo se chtěl zúčastnit. Ale nezáleželo na tom, kolik chodů je, či zda se člověk plně nasytí. Mnohem důležitější pro nás bylo to, že jsme se setkali pospolu a měli jsme z tohoto setkání radost. K této radosti přispěla i půlhodinka výuky kruhových židovských tanců, které jsme společně s paní lektorkou statečně všechny zvládly.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Sederová večeře 13. dubna 2017